Tools of Titans – Tim Ferriss

Sokaknak ismerősen csenghet Tim Ferriss neve. Ő írta a ma már-már referencia könyvnek számító 4órás munkahetet. Meg egy csomó dolgot csinál még ami arra enged következtetni, hogy Ő nemigazán követi a 4 órás munkahetet :). Igazából nálam az a könyve nem ütött akkorát. Ez van.

Időnként meg szoktam nézni, hogy mit csinálgatnak azok az emberkék akiktől lehet is tanulni valamit. Számomra Arnold Schwarzenegger közéjük tartozik. Elképesztő teljesítmény, sport, üzleti élet, filmek, politika területein. Elnök lehetett volna de – nagyon helyesen amúgy – mivel nem USA területén született, nem válhatott azzá.

Igazából tőle bármit ajánlanék, akad bőven adaptálható ötlet belőlük a mindennapokra. Naszóval, tegnap megnéztem az oldalát az arckönyvön és belefutottam ebbe az irományába: I am not a self-made man. Hoho, gondoltam magamban. Tim Ferriss lehet olyat alkotott ami valóban érdekel (tudom… jószívű gyerek vagyok 🙂 )?

Arnold jegyzetéből kiderült, hogy Tim Ferriss-nek megjelent az új könyve, a Tools of Titans. Fantasztikus alcímmel ami után magamévá is akartam tenni (mármint a könyvet):

the tactics, routines, and habits of billionaires, icons, and world-class performers

Nem gyönyörű? Igazából én példákból tudok a legjobban tanulni. Ez meg nagyonis annak tűnik így. Szeretem a gyakorlatias, sallangmentes könyveket.

Tools of Titans – Tim Ferriss

Úgy érzem időnként, hogy csak azért írnak többet az írók, hogy később az olvasó racionalizáljon magában miért is éri meg a könyv az árát. Előnyösebb lenne ha minőségben és nem mennyiségben gondolkodnának egyesek.

Nemrég olvastam (igazából jobban belegondolva az is pár hónapja lehetett… megy az idő) Trumpról szóló könyvet. A Pulitzer díjas Michael D’Antonio tólából íródott – Donald Trump – Soha nem elég / Donald Trump küzdelme a sikerért.

Hááát, a könyv első harmada után már fizettem volna azért, hogy sallangmentesen a lényeget írja le az írónk. Mert például amit 5 oldalba össze lehetett volna foglalni azt neki sikerült vagy 50-be. Miért kínoz? Miért? Sose bántottam. És még fizetek is érte (tudom, és-el nem kezdünk mondatot).

De kemény vagyok és akkor is átverekedtem magam rajta. Csakhogy fárasztó dolog keménynek lenni :). Ezt a könyvet is ajánlom amúgy.

Mondhatnám egy klasszikus amerikai történet, amiben az egyik régebbi bevándorlási hullám alkalmával érkezett felmenő, a semmiből épít valamit, ez a habitus pedig generációról generációra szál utána. Mert ha jól emlékszem a mára elnök Trump már a harmadik a sorban.

Node térjünk vissza Ferriss Úrhoz. Könyve elsőre úgy tűnik, hogy egyfajta modern Napoleon Hill – Gondolkozz és gazdagodj! adaptáció. Igazából szerintem az is. Viszont annál gyakorlatiasabb tartalommal.

A tartalomról

Egy halom produktív (sikeres?) embertől rövidebb gondolatok. Gyakorlati praktikákkal kiegészítve amik azonnal adaptálhatóak is. Nice!

Tegnap késő este találtam rá, és a könyvnek hála reggel 7 körül feküdtem… :).

Sok aktuális emberke is szerepel benne. Például az egyik legsikeresebb youtuber, Casey Neistat. Egyedi stílusú napi vlogjával, egymaga hatással volt a műfajta. Amit életkortól függetlenül rengetegen adaptáltak.

Ez a folyamat így egy sokkal fogyaszthatóbb formátumhoz vezetett úgy általában a youtubeon. Amúgy Ő se normális, ezért is szeretjük :). Be is szúrok egy videót amiben megosztja napi rutinját:

De akadnak még szereplők szép számmal. A teljesség igénye nélkül:

  • Marketingeseknek ismerős lehet Seth Godin neve
  • Pavel Tsatsouline aki rendszerbe foglalta azt amit ma sokan Kettlebellnek hívunk
  • Startup ökoszisztémában jártasoknak nem ismeretlen (legalábbis bízom benne) Peter Thiel neve.
  • Kevin Costner (azért se írom le, hogy kicsoda… és nem is linkelem csakmert)
  • Paulo Coelho akiről kb semmit sem tudok és semmit sem olvastam tőle. De még így is tudom, hogy “valaki”.

Sokan szkeptikusak lehetnek mind Hill művével, mint most Ferriss könyvével kapcsolatban a címek miatt. Azt érezhetjük, hogy megmondom a tuti, hogy hogyan fulladj bele a pénzbe szerű bullshitek.

De nem. Igazából mindkét alkotásból már sikeresnek bizonyult praktikákat adaptálhatunk. Most is kiderül, hogy az a titok, hogy nincsen titok. A nyers valóság az, hogy meló van. Meló, meló, meló, meló.

Az ilyen könyvek nagy haszna, hogy fillérekért elérhető más emberek akár évtizedes tapasztalata. Bár kell a tapasztalat de így azért csak könnyebb nem? Ne becsüljük ezt alá.

’óvassd ’e mert gud for jú!