Művész volt e Vivian Maier?

Egyik nap kedvem volt valamilyen fotós filmhez. Valami régebbi darabra vágytam, még a digitális világ előtti időkből. Néha a digitális mérgezés tünetei jelentkeznek nálam :). Rég láttam már a 60-as években játszódó, Blow-Up című filmet, így előkerült és megnéztem.

Nem volt elég. Kutattam a neten valami új után. Ekkor figyeltem fel egy 2013-as film, fekete-fehér plakátjára. Egy női alak állt rajta aki mintha egy kirakat, visszatükrözödő felületéből fotózta volna magát.

Finding Vivian Maier

Kisméretű kép volt de valahogy mégis olyan oldschool-nak tűnt. 50-es évek benyomását keltette. Ami még felkeltette a figyelmem, az a képen látható ikerlencsés fényképezőgép volt. Ezek sose tartoztak az olcsóbb gépek közé. Mi lehet az, egy Mamiya?

50-es évek, egy Nő és egy Mamiya? Hat ez akkor sem lehetett hétköznapi látvány. Nézzük meg közelebbről. Nem Mamiya volt, hanem egy Rolleiflex. Hasselblad előtti időkben a profik egyik kedvence. Ez így még érdekesebb. Méretét leszámítva egy igazi lopakodógép, működése halk, és a keresőjébe lefelé kell nézni. Azaz nem kell az arcod elé emelni.

A fílm címe – Finding Vivian Maier volt. Rákerestem a névre, sok érdekes képet találtam. Sztori is izgalmasnak tűnt, rendben, nézzük meg.

Finding Vivian Maier

Művész volt e Vivian Maier?

Mi alapján művész valaki és mi alapján nem? Ki dönti el? A hozzáértők? Felebaráti szeretetből minősítenek a hozzáértők annak vagy nem? Kik azok? Akik pénzt csinálnak belőle? Akiknek a szavára adnak a „befektetők”?

Egyfajta organikus folyamat alapján minősítenek valakit művésznek vagy nem? Ma miért tartjuk művésznek Vincent van Gogh-ot? Mi a helyzet Jean-Michel Basquiat-al?

Sok a kérdés, kevés a válasz. Elég lesz gondolatindítónak.

Egy biztos, sose árt egy jó sztori. Egy jó történet az egész esszenciája lehet. Valami ami izgalmasabbá teszi az egészet. Izgalmasabbá mint a többi hasonlót. Ebben biztos egyezik Van Gogh és Basquiat. A Sztori.

De térjünk vissza Vivian Maierre. Neki is van egy sztorija. Egy sztori ami szinte csodával határos módon menekült meg a feledéstől. Nem egy heppy történet. De elgondolkodtató. Elgondolkodik az ember az élet dolgain, ha szerencséje van lehet meg is áll egy picit. Vagy nem. Mindig élmény lehet olvasni a bejegyzéseimet 🙂

A történetre nem véletlen, hogy nem térek ki. Fedezd fel, nézd meg magad a filmet. Amúgy Oscarra jelölték, hiába, a sztori :).

Kapocs

Ezért is szeretem a fényképészetet. Szerencsénkre már elég nagy múltra tekint vissza és még ez az internet nevezetű dolog is dübörög már lassan mindenki zsebében. A fotogárfia vagy éppen a filmek generációkat köthetnek össze. A múltba engedd betekintést amit ma a mai kor technikai vívmányainak köszönhetően szinte korlátok nélkül élvezhetünk.

Vivian Maier képei

Olyan arcok amik nem feltétlenül a kor ideáljai, hétköznapi ember, gyakran olyan környékekről ahol nem szívesen fordul meg az átlag halandó. Egy mára elfeledett, letűnt kor különleges atmoszférája, amit biztos kevesen dokumentáltak.

Vivian Maier: May 1953, New York, NY © Maloof Collection
Kirk Douglas a Spartacus premierjén -Vivian Maier: Chicago, 1960. október 13., © Maloof Collection
Na milyen újság van középen, alvó emberünk alatt? Bizony, egy Népszava 🙂 / Vivian Maier: Március 1954 © Maloof Collection

További képeket ITT találhatók.

A BBC is forgatott egy filmet róla ITT csekkolhatod.

Szóval művész volt e Vivian Maier? Nem tudom és igazából nem is érdekel. Meghagyom a “hozzáértőknek” ezt a döntést.

Amiben biztos vagyok, hogy ez a hagyaték fantasztikus és egyben felbecsülhetetlen. Nekem ennyi elég.

Na megyek, azt hiszem keresek még egy filmet 🙂