International Amiga Day – Interju Dragon Györggyel

International Amiga Day 2013

Interju Video

AmiMag INTRO – Köszönöm, köszönöm ennek a boldog tömegnek, hello, szalus, kukusz ez az AmigaTV. Hello mindenkinek, isten hozott a 002-es adásban.

Bevallom nektek, hogy ez az epizód, 100%ban az Amigának lesz szentelve. 100%ban egy eseménynek, milyen eseménynek? Egész egyszerűen az Amiga Day-nek. Az International Amiga Daynek pontosabban, amit 2014.05.31-én volt. A rendezvény szervezője, az Úr, akit láthatok, balra a kijelzőn és György Dragonnak hívják. Magyar és Ő az alapítója ennek az eseménynek. Lehetőségem elküldeni a számára néhány kis kérdést, amiből egy interjút realizálhatok. Öt kérdésből állt, hogy egy picit jobban megismerjük, pontosabban milyen pályafutása volt Amigán és ezekre szépen válaszolt. Mivel emailen keresztültörtént a csere, így én leszek, aki alakítani fogja a hangját és igyekszek majd sárkányhangon válaszolni. (szerk: Dragon francia nyelven sárkányt jelent). Következzen György Dragon interjúja:

——————————————————————————————-

AmiMag: Először kérlek, mutatkozzál be az olvasóinknak

Gyu: György Dragon vagyok, magyar Amigás, író, zenész, újságíró, rádiós – és persze hatalmas Amigarajongó. Vannak más retro számítógépeim is, de az Amiga az igazi “szerelmem”.

AmiMag: Mikor és hogyan kerültél az Amiga világában ?

Gyu: Kolumbiában, Bogotában jártam egyetemre, ahol az ország legnagyobb Commodore User Groupjának voltam tagja, akiknek elsőként volt Amiga 1000-esük (még 256 MB RAM-mal). KB a pattogó labdán kívül más nem is futott rajta. Aztán jött a Deluxe Paint elődje, a Graphicraft és a barátaimmal azonnal szerelembe estünk a géppel. Ők vettek egy A500 KS1.2-t, amint az megjelent, Olyan klasszikusokat nyomtunk rajta, mint a Faery Tale Adventure…. Aztán 1988-ban hazajöttem Magyarországra és útközben, Németországban én is megvettem az Amigámat, egy A500 KS1.2-t. EZ 1988 szeptemberében volt. Ez a gép nagyon sokáig velem volt, de aztán egy elfolyt akkumulátor sava végigcsorgott az alaplapon és tönkretette a gépet, pedig akkor már 8 MB RAM, KS2.01 és 68020 as proci volt benne.

AmiMag: Hogyan születtet meg az Amiga Day ötlete?

Gyu: Készültem Douglas Adams törölköző napjára (International Towel Day, május 25), mert nagy rajongója vagyok az írónak és a “Galaxis útikalauz stopposoknak” című regényének. Ekkor kérdeztem meg a srácokat egy magyar retro csoportban a FaceBookon, tudnak-e Amigás Napról, mert észrevettem, hogy Jay Miner születésnapja közeledik. Senki sem tudott róla, de mindenkinek nagyon tetszett az ötlet és javasolták, hogy szervezzem meg. Ez május 20-án volt. 11 nap alatt ennyit sikerült csinálni 🙂

Azóta már tudom, hogy azoknak is nagyon tetszett, akik részt vettek benne Kanadától Argentínáig…

AmiMag: Főleg milyen programokat használsz (vagy használtál) az Amigán ? Talán programoztál is, és ha igen mit?

Gyu: Amigán leginkább játszottam, szöveget szerkesztettem és zenéltem – ileltve a gépemen a legjobb magyar Amiga BBS, az Aga Inn futott hosszú évekig. Természetesen használtam Protrackert, de volt eredeti TFMX zeneszerkesztőm és szintén eredeti Bars&Pipes MIDI szekvenszerem, amivel szintiztem Amiga segítségével.

Igazán sosem programoztam, mindig voltak olyan srácok, akik becsukott szemmel jobb programozók voltak, mint én, így igazán neki sem álltam, pedig C64-en ász voltam 🙂

AmiMag: Gondolom elégedett vagy az  első Amiga Day eredményeivel, mely az első alkalommal került megrendezésre virtuális formában. Az Amigások szerte a világból küldtek fotókat a gépekről, sőt magukról is, melyhez kommenteket is írtak.

El tudod-e képzelni, hogy a második Amiga Day Magyarországon kerüljön megrendezésre, ahol a találkozót már a felhasználókkal együtt lehetne megtartani a gépeket bemutatva?

Gyu: Az Amiga Day nemzetközi – annak is kell maradnia. Az Amiga mindenkié, az a cél, hogy minden országban, ahol van ilyen gép, legyenek majd összejövetelek, akár úgy, mint most a lengyeleknél a nagyszabású Pixelheaven, amely bevállalta, hogy Nemzetközi Amiga Nap rendezvény legyen, vagy Svédországban, Uppsalában, ahol néhány srác néhány sörrel hatalmas Amiga bulit csapott.

Remélem több időnk lesz helyi rendezvényeket szervezni, és akkor a világ egyre több táján újra megismerik majd az Amigát, az Amiga rajongókat, ezt a csodás gépet és fantasztikus közösséget, amely még ma is mosolyt és boldogságot okoz azoknak, akik részt vállalnak belőle, pedig az Amiga ez évben már 29 éves lesz. S remélem Ti is segíteni fogtok, hogy legyen majd jövőre francia Amiga rendezvény a II. Nemzetközi Amiga Napon!

AmiMag:
http://amimag.skyrock.com
Ujságok – 01, 02 pdf http://aminet.net/search?query=amimag – na ez jopofa

Osszad megfeleShare on Facebook
Facebook
0