Elhunyt Dragon György (Gyu) 1966 – 2015

ELHUNYT DRAGON GYÖRGY (GYU) 1966 – 2015

Szomorú hírrel kezdődött az év. Pár napja, facebookon megosztott még egy képet, amint betegen fekszik és a macskája “gyógyítja”. Megfázásnak tünt… Egy másik, reto számítógépekkel foglalkozó csoportban, megosztottuk egymással az év fogását ami nála egy Roland D-70-es szintetizátorban öltött testet amire huszonéve vágyott.

Roland D-70

Chatet nézem és látom, hogy két napja lépett be utoljára. Fura érzés, mintha köztünk lenne még.

Tegnap, felnéztem facebookra kikapcsolódás gyanánt nézelődni. Látom, hogy egy portál megosztotta a fényképét, elsőre azt gondoltam megint valami jó kis interjú lehet vagy hasonló, de nem. A cím: “Elhunyt Dragon György”. Mellbevágott, gyorsan megnéztem facebook adatlapját, sajnos a hír igaznak bizonyult…

Rengetegen írtak rá, ki-ki a maga módján búcsúztatta, egy-egy Gyura jellemző sztori kíséretében. A szakma öregjeitől egészen a fiatalokig. Tragikus hirtelenséggel távozott, Gyu nincs többé köztünk.

Ki is volt Dragon György, vagy, ahogy többen ismerhették Gyu?

A magyar gamer társadalom öreg motorosa, Merlinje, fiatalabbak számára Gandalfja, mindenféleképpen ikonikus alakja.

Modernkori reneszánsz ember, polihisztor, író, zeneszerző, játékfejlesztő-tesztelő, rádiós, újságíró, és ahogy a legtöbben ismerik játékos. Az eddig is figyelemreméltó skilljeit hihetetlen lexikális tudás erősítette. Szinte bárkivel, bármiről tudott beszélni. ( pl interjú Frei Tamással )

Világlátott ember, Dél-amerikában járt egyetemre és többfelé is megfordult. Az angol mellett spanyolul is kitűnően beszélt.

Saját bevallása szerint fiatalabb korában még elkerülték a számítógépek. Később, húszas évei hajnalán került velük kapcsolatba. Nagy kedvence a kor akkori üdvöskéje, az Amiga volt. Az International Amiga Day csoport alapítoja. A francia AmiMag készített interjút ebböl az alkalombol (Interjú fordítása itt. Ajánlom.). Ebben az Amigás múltját is megismerhetjük.

International Amiga Day 2013

A hazai gamer szubkultúra indulásánál már képviselte magát. Lemezújságok korában jelentek meg első írásai.
(Fiatalabbak számára – Ezeket a Discmageknek is nevezett kiadványokat floppy lemezen terjesztették akkoriban. Így jártak kézről kézre, gépről gépre. Sokszor egy alkalmazás (program) volt rajta, amit ha elindítottál egy gui felület jelent meg amihez ma talán leginkább egy weboldal felülete hasonlít. Ezzel tették fogyaszthatóbbá a tartalmat.)

Már akkor is jól forgatta a szavakat, így felfigyeltek rá és a számítógépes játékokat boncolgató újságok hőskorában cikkíró lett belőle. Amikre emlékszem, az eredeti Guru, Other Side (itt már alapító, ez kedvencem volt, sajnáltam, hogy megszűnt), PC-X, Gamestar. Utóbbiról ismerhetik sokan, mert indulása óta jelen volt.

Other Side Pc Magazin 1996-04(05)

Az internet előtti világban ezek az újságok voltak az információ források. Hónapról hónapra vártuk megjelenésüket, addig meg az előzőt rongyosra olvastuk, olvasottakat meg egymással vitattuk meg. Gyut stílusa miatt már akkor is sokan kedvelték, mai napig előkerült a neve egy egy visszaemlékezés alkalmával baráti körömben. Kellemes emlékek…(Bővebben erről a világról)

Netidők rádiós műsor vezetője, később videós műsorokat is vezetett. Részt vett játékok fejlesztésében, tesztelésében. Zeneszerzőként készített műveket játékokhoz meg játékoktól függetlenül is. A zene volt a másik szerelme.

Netidők studiójában Dragon György. 1999 (Dávid Kriszta képe)
Netidők studiójában Dragon György. 1999 (Dávid Kriszta képe)

Két nagylemeze ingyen letölthető a jamendoról: The Everlasting Hope of Light és a Time Machine. Az utóbbit több mint százezren hallgatták meg. Egyik kedvenc trackem tőle – Dragon György – The Lost Miracle. Történet is tartozik az albumokhoz, Gyu blogjan elolvashatjátok, érdemes ezzel inditani 🙂. Alább is beszúrom.:

Update – itt található néhány Amigás játékhoz készített zenéje.

Kedvenc regénye Douglas Adamtol a  Galaxis útikalauz stopposoknak. Írt novellákat, egy könyve is megjelent Űrcsilliárdos címen.
Dragon György - Űrcsilliárdos
Dragon György – Űrcsilliárdos

Közelmúltban csatlakozott egy startup céghez ahol egy játékot fejlesztenek és maguk adnák majd ki. Csak pozitívan nyilatkozott a projektről. Az Űrcsilliárdos kötet folytatásán is dolgozott.

Dragon György az ember – nagyon nagyon ritka az olyan önzetlen, segítőkész ember mint Gyu volt…

Itt van pár sor az egyik oldalán, ahol magáról ír:

Életem a zene és a játék. Elöbbit nemcsak hallgatom és gyűjtöm, hanem magam is megörökítem azokat a zenei gondolatokat, amelyek általam szeretnének megszületni.

A játék számomra nemcsak hobbi és megélhetés, hanem életforma is. Nem gondolom úgy, hogy felnőtt fejjel játszani micsoda borzalmas dolog lenne, pont ellenkezőleg. Frissen és fiatalon tartja a lelket és a szellemet, így sokaknak inkább ki kéne próbálniuk, mint ódzkodniuk tőle.” (forrás)

Dragon György (1966 – 2015)

Volt bátorsága ahhoz, hogy olyan dolgokkal foglalkozzon, amik valóban érdeklik. Nem azzal, ami a környezete vagy a “normális” normák szerint helyes. Mindezt büszkén vállalta is. Ennek köszönhetően teljesebb életet élt, olyan területeken bontakozhatott ki, ami neki rendeltetett.

Sajnos eddig nem olvastam a könyvét, de most megprobálok hozzájutni. El fogom olvasni.

Eddigi soraim csak egy rövid kivonat Gyu útjáról.

Eddig szinte példátlanul sokan fejezték ki együttérzésüket különböző oldalakon, fórumokon, néhányan sztorikkal fűszerezve. Ezeket összegyűjtöm egy csokorba és a linket majd a cikk aljára szúrom be. Gyus videókkal, interjúkkal úgyszintén.

Valami véget ért… Bár ma sem hiszem el, búcsúznunk kell tőled. Köszönünk mindent, amit adtál nekünk. Remélem, még találkozhatunk…

Dragon Gyorgy rest in peace

Jó utat Gyu!

Dragon György interjuk, videók, linkek…

Osszad megfeleShare on Facebook
Facebook
0