DiskMag (Disk Magazine)

terror-news
Kép forrása: retrocomputer.eu (jo oldal, nézd meg)

Már egy ideje nem retroztam itt a blogomon (meg máshol se 🙂 ). Kedvet kaptam DiskMagek olvasgatásához, ez egyben remek lehetőséget biztosított egy DiskMages poszt születéséhez is.

Fiatalabbaknak, vagy akik kimaradtak belőle ismeretlen fogalom lehet maga a DiskMag. 1980 környékére jelentek meg az első példányok, ’90-es évek közepéig lehetett az aranykoruk majd kihaltak.

Sok mainstream nyomtatott magazin DiskMages csapatokból indult. Ez és az internet megjelenése is hozzájárult a halálukhoz. Amik gyakorlatilag okafogyottá tette az egészet.

Node mi is az a DiskMag?

A DiskMag a Disk Magazine rövidítése. Azaz lemez magazin. A lemez itt floppy lemezt jelentett. Az ilyen kiadványok leginkább undeground terjedtek kézről kézre (másolták).

Kép forrása: theoldcomputer.com
Fizikai valójukban 🙂 (Kép forrása: theoldcomputer.com)

Tartalmuk alapján változó, szakmázás, játékok, tesztek, mindennapi történetek, poénok stb.

Hazai vonalon voltak igen elterjedt, következetesen megjelent példányok mint a Terror News vagy a Kendermag. De több undergroundabb kiadvány is létezett amit pár haver dobott össze és csinált pár szám erejéig.

Terjesztésük nem is volt olyan egyszerű a készítők számára. Leginkább copy partykon, scene vagy egyéb találkozókon volt lehetőség erre.

Egy Kendermag
Egy Kendermag

Régi kocka arcoknak kötelező, de fiatalabbaknak is érdekesek lehetnek. Egy kor lenyomata, itthon főleg a korai kilencvenes évek fiataljainak mindennapjaiba engedhet betekintést.

Node az ok ami a poszt születéséhez vezetet a következő:

Ezen az ftp-n egy csomot találhattok az említett két nagyágyúval együtt. A magyarok a HUN-osok.

Itt meg még egy halom, külföldi rom található.

Bónusz – Dream Mag ez egy hazai két példányt megélt DiskMag.

Hampage.hu DiskMages nosztalgia poszt (Budapest megszüntetett villamosvonalaival kapcsolatos írásairól sokaknak ismerős lehet)

 

 

Enjoy!