DiskMag (Disk Magazine)

terror-news
Kép forrása: retrocomputer.eu (jo oldal, nézd meg)

Már egy ideje nem retroztam itt a blogomon (meg máshol se :) ). Kedvet kaptam DiskMagek olvasgatásához, ez egyben remek lehetőséget biztosított egy DiskMages poszt születéséhez is.

Fiatalabbaknak, vagy akik kimaradtak belőle ismeretlen fogalom lehet maga a DiskMag. 1980 környékére jelentek meg az első példányok, ’90-es évek közepéig lehetett az aranykoruk majd kihaltak.

Sok mainstream nyomtatott magazin DiskMages csapatokból indult. Ez és az internet megjelenése is hozzájárult a halálukhoz. Amik gyakorlatilag okafogyottá tette az egészet.

Node mi is az a DiskMag?

A DiskMag a Disk Magazine rövidítése. Azaz lemez magazin. A lemez itt floppy lemezt jelentett. Az ilyen kiadványok leginkább undeground terjedtek kézről kézre (másolták).

Kép forrása: theoldcomputer.com
Fizikai valójukban :) (Kép forrása: theoldcomputer.com)

Tartalmuk alapján változó, szakmázás, játékok, tesztek, mindennapi történetek, poénok stb.

Hazai vonalon voltak igen elterjedt, következetesen megjelent példányok mint a Terror News vagy a Kendermag. De több undergroundabb kiadvány is létezett amit pár haver dobott össze és csinált pár szám erejéig.

Terjesztésük nem is volt olyan egyszerű a készítők számára. Leginkább copy partykon, scene vagy egyéb találkozókon volt lehetőség erre.

Egy Kendermag
Egy Kendermag

Régi kocka arcoknak kötelező, de fiatalabbaknak is érdekesek lehetnek. Egy kor lenyomata, itthon főleg a korai kilencvenes évek fiataljainak mindennapjaiba engedhet betekintést.

Node az ok ami a poszt születéséhez vezetet a következő:

Ezen az ftp-n egy csomot találhattok az említett két nagyágyúval együtt. A magyarok a HUN-osok.

Itt meg még egy halom, külföldi rom található.

Bónusz – Dream Mag ez egy hazai két példányt megélt DiskMag.

Hampage.hu DiskMages nosztalgia poszt (Budapest megszüntetett villamosvonalaival kapcsolatos írásairól sokaknak ismerős lehet)

 

 

Enjoy!

Az erő legyen veled harcos!Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Google+0

Add a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.