Chapter One – A Kezdetek

Kiskorom óta a számítógépek bűvöletében éltem. Inkább a vas érdekelt, mint a szoftverek világa. A vas és a teljesítmény (tuning). Miután vidékre költöztünk kaptam az első számítógépemet a nagyon 90-es évek hajnalán. Egy egyike volt azon C64 példányoknak, melyek az akkor igen népszerű bécsi bevásárlások alkalmával került Magyar honba. Igaz akkor már enyhült a COCOM egyezmény minket terhelő része, de így is jelentősen drágább volt hazánkban.

C64c_system

91-92 környékén kezdtem el szorgalmasan vásárolni a PCWorld Magazint, 93 környékén pedig jó barátom Lord Keri jóvoltából jött a GURU (GURU, PC GURU) magazin. Még a borítójára is emlékszem:). Bár olvastam egyéb témába vágó újságokat is számomra a nonplusultra a Guru maradt. Valami oknál fogva akkor a srácok élvezetesebben írtak. 576 esetén is ugyanez volt a tapasztalatom.

GuruMagazin-92-01

GURU

Nem emlékszem, hogy pontosan mikor, 94? A PC GURUban érdekes cikksorozat született. Ez volt Oldman tuningműhelye és ez színtiszta hardverről szolt. Megosztotta a tapasztalatait, hogy hogyan lehet minél többet kicsikarni gépünkből, mit érdemes venni és mit kerülni. Információszegény időkben nagy kincs volt. Ppeter cikkei is jók voltak. Főleg az optikai adattárolás világáról írt. Hogy lehetett erről ennyit és ilyen jól írni… utólag is csodálkozom. Mindkettőjüknek volt boltja is, ki tudja mi van ma már velük. (Oldman bezárt és nyugdíjba ment, Ppeter pedig foto videó világban volt inkább pár éve). Meg az egész Guru stábbal…

Pár éve találkoztam Covboy-al, ügyfelünk volt és beszélgetés közben esett le nekem, hogy ki is ő. Szerencsére hosszabban sikerült beszélgetnem vele és rengeteg érdekességet mesélt a hőskorról. Magazinok születéséről, szerkesztőkről, technológiákról amikkel dolgoztak stb. Lelkes GURUS-ként élmény rövid időre visszarepített a múltba, a kulisszák mögé :).

PcGuru-93-01

PC GURU

Node ugorjunk vissza 94-be, első pc-m akkor már megvolt. Rövid ideig egy 286-os, amit egy 386dx-40re cseréltünk (ulsi koprocesszoral!) Opti alaplap. Wow. 486 procikat is fogadott, de DX-2 alatt. Talán SX-ig. Nem emlékszem. Kvarcot is piszkáltam benne, ekkor az volt a tuning. Forrasztópákára volt szükség hozzá meg egy másik alkatrészre. A gép nem halt bele, szüleim meg nem tudták meg, így én sem… hehehe :).

OptiAlaplap-386dx-40

bacsis-tuning.hu-rol 🙂

Valami ilyesmi volt a 386 / 486-os lapom 🙂
Játszottam is dögivel – kedvenceim utólag – Day Of The Tentacle, Alone In The Dark. Sok idő szántam rajuk – Golden Axe, Doom, Comman and Conquer, Warcraft 2, Mortal Kombat, meg sok más. Utolsók – Warcraft 3, GTA Vice City.

 

Akkoriban a szoftverek beszerzése is kalandba illő feladat volt. 1.44-es floppy lemezek, ismerős (nem? Akkor ülj le, egyes!)? Számítógépe is osztályonként pár gyereknek volt. Igazi underground arcoknak. Szóval képbe került egy új játék ismerősnél, ismerős ismerősénél, barátnál, iskolatársnál. Ezek pár lemezre fértek rá, tömörítve darabolva. (arj –r –a?). A program lemezre másolása, tömörítés után szinte mindig 100% sikerrel járt. Mire a célszemély hazaért persze valamelyik lemez rejtélyesen elromlott, vagy a gépre másolás után, nem lehetett kitömöríteni (crc és egyéb hibák). Ezért a rutinos játékosok két adag lemezzel készültek, hogy legyen biztonsági mentés is, néha így sem sikerült :).

Day Of The Tentacle Floppy

1.44Mb-s floppy lemezek

Képzeld el, hogy akkoriban, hogy újra hozzájuthat találkozni kellett. Személyesen. Jobb esetben egy suliba jártatok.

– Első nap kiderült a hiba.
– Második nap adod a lemezt, amire másolhatnak (hiba után nyilván kettőt minimum).
– Harmadik nap visszakapod a lemez/eket és délután nekieshetsz a játéknak – ha nem lesz hiba

Mindez gyermeki szervezőképességekkel amúgy simán egy hétre emelkedhet (otthon felejtem stb).
Rosszabb esetben egy hét ha csak hétvégén van lehetőség találkozásra. Ezekben az időkben nem lehetett csak úgy kolbászolni (korunkbelieknek)

Maniac Maison

1.2Mb-s floppy lemezek

Valamiért az 1.2-es lemezek sokkal megbízhatóbbak voltak… De erről majd egy következő részben.

A következő részben a szerzői jogok és a kilencvenes évek lesz teritéken. Netes generációnak biztos érdekes lesz, öregeknek meg nosztalgikus 🙂

90-es évek sorozat:

Chapter One – A kezdetek

Szerzői jogo és a 90-es évek

Osszad megfeleShare on Facebook
Facebook
0