Bud Spencer

bud-spencer

Nem egy nekrolog gyűjtemény a blog célja de sajnos mostanában több olyan ember távozott akiktől úgy gondolom lehet tanulni, érdemes róluk megemlékezni.

Sajnos tegnap este jött a hír, elhunyt Bud Spencer. Érzésem ezzel kapcsolatban Lacfi Ági facebook oldalán volt a legtalálóbb amit idéznék tőle:

„Red carpet Memories…
A jó hír, hogy velünk volt sokáig…a rossz hír, hogy elment. Nagyon szerettük.
Rest in Peace!”

Bud Spencer mint karakter

Leginkább Terence Hill-el együtt készült filmjei alapján ismerjük a legtöbben.

Gyerekkorunk, családi TV délutánon, hétvégék ünnepek kihagyhatatlan elemei. 70-80-as évek világa, autói, emberei. Többször láttuk, mégis ugyanúgy mosolygunk a poénokon újra és újra. Párbeszédekből legendás idézettek születtek amit minden rajongó ismer.

  • „Bunkó vagy, Bugsy!”
  • Krumplis hal
  • Hagymás bab…
  • „Kirby a parancsnok!”
  • „Kár érte, kiváló ügynök volt.”
  • pisztácia? 🙂
  • „Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mélyebb!”

Az erős, nagydarab, szakállas, szűkszavú, mogorva de vajszívű karakter hamar az emberek szívébe lopta magát. Erejével sose bánt ártatlanokat, inkább megvédi őket a gonoszaktól.

Művészneve kedvenc söréből és Spencer Tracy amerikai filmtörténet egyik legelismertebb színészének nevéből rakta össze. Jogi diplomával is rendelkezik. Filmes pályája előtt sikeres sportoló is volt úszóként és vízilabdázóként. Akkoriban többször járt hazánkban is megemlékezései erről a korról az alábbi videóban foglalja össze:

Mi lehetett a siker titka?

Magyarországon kívül csak néhány országban értek el filmjei olyan sikereket mint nálunk. Sikere több összetevőben keresendő. A jó érzés, hangulat ami filmjei után érzünk, szórakoztatóak, igazi kikapcsolódás.

Vér sose folyik bennük, gyakran vicces szituációkban kalapálják el az aktuális gonosztevőket.

A másik titok legalábbis nálunk, szerintem a szinkronban keresendő. Bujtor István (Bud Spencer) és Újréti László (Terence Hill).

Bár olaszul nem tudok de itt a szinkronhangok telitatálatok, ahogy a zene is.

Franciáról magyarra fordított filmeknél van viszonyítási alapom és nem megfelelő szinkronnál a film élvezhetősége jelentősen csökken. Nincs annyira egyben, elveszik valami az esszenciából útközben. Igaz nem is lehetett egyszerű egy Jean Paul Belmondo vagy Louis de Funès karakterét átadni. Viszont úgy érzem ezt a kihívást tökéletesen megoldották Bud Spencer és Terence Hill filmek esetén. Valóban nagyon jól sikerültek.

Carlo Pedersoli

Kevesen tudják, hogy Carlo Pedersoli jóval több volt mint Bud Spencer. Az élet több területén is bizonyított.

Sikeres sportoló, aki sportpályafutására szívesebben emlékszik vissza mint a filmesre. A zene is közel állt hozzá, több nagylemeze is megjelent olaszul, amiknek egyben zeneszerzője és énekese is. Mások számára is írt dalokat vagy szerzett zenéket. Vállalkozóként is megméretett, sikeres repülő szállítmányozó céget épített, amit később eladott. Mellette több szabadalma is volt.

Életpályájában így Schwarzeneggeréhez hasonló átfedések lehet találni, aki szintén az élet több területén bizonyított. 1960 óta, azaz több mint 56 évet élt le feleségével házaságban.

A vele készült riportok, anyagok, mások véleményei alapján egy olyan ember rajzolódik ki aki mondhatni a klasszikus olasz „savoire vivre” megtestesítője. Elégedett, szereti az életet, alázattal viszonyul ahhoz amit csinál meg úgy általában magához az élethez és értékeli is azt.

Bízom benne, hogy a következő generációk ugyanúgy fogják élvezni filmjeit mint mi.

A hírek szerint kórházban, családja társaságában, békében távozott. Nem szenvedett, fia beszámolója alapján utolsó szava ennyi volt: Köszönöm.

Mi is köszönjük!

 

Terence Hill beszéde Bud Spencer temetésén (update)

 

Link gyűjtemény:

Bud Spencer hivatalos oldala magyarul is! Elég sok infóval, érdemes átnézni.

Index cikk

Filmbook Blog – A tíz legjobb Bud Spencer-film – 10 film zenével együtt

Bud Spencer magyar Wiki oldala

Egyik legjobb interjú – magáról az emberről:

Magyar videó interjuk:

Jakupcsekkel ez elég jóra sikeredett szerintem:

Index riport

Friderikusszal (kb mindenki látta aki akkor tudatánál volt már 🙂 )

Még pár: