A Hrichard.hu születése és halála (?)

Szerettem volna létrehozni egy olyan hardverekkel foglalkozó oldalt, ami inkább az alapismeretekről szól. Hogyan rakj össze pc-t, tuning alapok, procik foglalatok, videókártyák stb. A névvel rengeteget szenvedtem. Végül mint a legtöbb induló vállalkozás az én nevemet vette fel valamilyen formában. HRichard lett, talan a toms’s Hardware adta az ötletet, nem emlékszem… De Rendkívül kreatív :).

Ehhez szükség volt egy weboldalra. Azaz csinálni kellett egyet. De ezen a területen nem voltam jártas. Régen Turbo Pascalt tanultam, de annak nem sok köze volt ehhez. Elkezdtem belemélyedni ebbe a témába és gyorsan rájöttem, hogy más megoldás kell, mert belőlem nem lesz egyhamar weprogramozó. Szerencsére jóbarátom, Lord Keri ismét segítségemre volt. Hozzám képest gyakorlott weblapozó volt, csinált már pár weboldalt amit ingyenes tárhelyekre töltött fel. Meg is mutatta, hogy wordben hogyan lehet gyrosan weboldalt készíteni, illetve hogyan működik ez az ingyenes tárhely dolog.

Az így szerzett friss tudásommal felvértezve alkottam valamit. Ezt az x3-ra töltöttem fel, és hrichard.ini.hu aldomaines nevet irányítottam rá, egyben felvettem az oldal official nevébe is – azaz Hrichard.ini.hu. De nem igazán voltam elégedett a Worddel. Így rövid időn belül rátaláltam a Frontpagera amit már erre találtak ki. Azaz weboldalkészítésre (szerintük, azert a Dreamweaverrel kesobb konyebb volt 🙂 ). Ezzel már egy fokkal profibb végeredményt lehetett összedobni. Az oldal végéig jó szolgálatot tett. Így újrahegesztettem az egészet és átetettem egyben uw-ra mert valami nem stimmelt az x3-on. Egyes szolgáltatok ügyfelei, valami oknál fogva nem látták ennek a szolgáltatónak a szervereit. Így az én oldalamat sem érték el.

Az eredeti felállásban csak cikkeket képzeltem el tartalomként, de időközben vérszemet kaptam és tuningoltam az ötleten (mint a gépeken ugye). Egy hír, cikkportál lebegett a szemeim elött. Ezért ismét átalakítottam ehhez az oldalt. Forumot is kapott, ahol megoszthatják az olvasók egymással meg velem a gondolataikat. A legnehezebb feladat a termékteszt volt. Mert ugye ezekhez szükség volt alanyokra amikről írhatnék. Így vásárolgattam ezt az, meg ismerősöket zaklattam kölcsöncuccért. Volt amikor teljes konfigot is kaptam (utólag is köszönet érte ismét Lord Kerinek :)).

HRichard Test Lab 2002-ből, ha jól látom egy TUSL2-C, Radeon 8500 (?), GlobaWin FOP68, jobbféle tápegységgel. Tualatin nyúzás lehetett soron ?

Ezidőben talált rám a RadikalMod akkori tulaja Edu, írt nekem, hogy nem lenne e kedvem tartalmat gyártani a RadikalModra. Naná! Végre egy profibb környezetben, hasonló emberekkel együtt dolgozva juthattam a legújabb cuccok közelébe, amiről itthon elsőként írhattunk.

Ekkor a HRichard háttérbe szorult. Néha hozzányúltam de semmi komoly. Az igyenes tárhely hiányoságai miatt a forumot feltörték és elhalálozott. Ezért költözni kellett, saját domaint kapott és a szerver helyett szakmai mentorom, OPeter biztosította. A domain név – stílusosan – HRichard.hu lett, mi más?

Budget fotóstúdió. Így nézett ki akkoriban egy geek szobája 🙂

De egyszercsak minden móka véget ér. Beköszöntött a nagyonaktív kenyérkeresés korszaka. Nem tudtam többé foglalkozni ezzel a kis “hobbiprojekttel”. Sok melo, cserébe nuku bevétel. Ugyanezen okok miatt a Radikalmod is háttérbe szorult majd letettem a lantot.

Ami rosszabb, hogy rá pár évvel a RadikalMod is megszűnt. Nagy kár, szívesen emlékszem vissza azokra az időkre. A bossal meg írótársak többségével néha összefutottunk, illetve tudok róluk, mindenki jól van, azért ez jó hír :).

Sajnáltam parlagon heverni a HRichardot, de foglalkozni sem tudtam-tudok vele. Végül döntöttem, az felráztam csipkerozsika álmából, leporoltam, kicsit kipofoztam. A bejegyzés írásának idejében pont WP-re költöztetem a tartalmat, social fiokokat is kapott. Csak úgy. Után ismét magára marad, de legalább wp frissítéseknek köszönhetően haladni fog a korral a felülete, már amíg lesz wp. Vagy amíg fizetem a fenntartását :). Kemény dolog szembesülni vele, kb 15 éve vágtam bele…

Napjainkban

Ma már nem vonz ez az egész tuningolós, bütykölő világ. Egyrészt azért mert azóta sokat változott a technológia, nincs olyan létjogosultsága mint régebben, amikor néhányszor 10Mhz is érezhető javulást hozott. Nagyon erősek lettek a vasak. Nomeg beköszöntött az okoseszközök és a laptopok kora is. Így a desktop barkács-tuningolós közösség lassan de biztosan csökken.

Főleg gamerek tartják életben ezt az iparágat. Viszont ezt is magam mögött hagytam. Játékok már rég nem vonzanak. Az az igazság, hogy gyakorlatilag és elméletileg és mindenhogyan egész nap gép elött vagyok, így nem a gép elött töltött további idő tölt fel.

Utolsók amivel játszottam komolyabban az a Warcraft 3 és Vice City volt. Azóta nuku. Lan partyt azért bevállaltam néha, az poén mindig :). Időnként még elmerengek rajta, hogy összerakok egy igazi kis passzív dos-os gépet és gyerekkori játékokat tolok rajta újra. Vagy amik akkor kimaradtak pótlom. C64 is előkerül 3-4 évente. Meg egy SNES-em van még. Nem is emlékszem mikor üzemelt utoljára. Najo ahhoz szereztem egy Super Everdrive-ot azert 🙂

SNES SuperEverDrive #supereverdrive #snes #supernintendo #nintendo #nostalgeek

Hartl Richard Julien (@richardjulienhartl) által megosztott bejegyzés,

Szóval hardverek. Utóbbi pár évben olyan cuccokat használok amik a lehető legjobban szolgálnak ki. Ez a cél. No tuning, lusta vagyok hozzá. Szinte hihetetlen :). Aktuális hardvereket sem követem, nem ismerem úgy mint régen, C2D környékén lemaradtam. Elötte fejből tudtam elég nagy pontosággal, hogy 286-tól az s S478-ig milyen procik vannak, természetesen a megfelelő chipsetcsaládokkal mert úgy illik :).

Jelenleg egy Air-t használok, asztalon meg ha kell kikötöm monitorra és trackpad+bill-el tolom. Ennyire redukálódott a dolog, most is erről írok. Egy Desktopom van még, az se mai gyerek. Adatmentésekhez használom, meg Hackitosh egyben.

Specifikáció már csak a régi idők kedvéért :):

  • Q6600 (még mindig nem néztem meg, hogy mit lehet kihozni belőle, egy quad kéne bele igazából, majd egyszer rászánom az időt és vadászok hozzá egyet 🙂 )
  • 2×2 GB DDR2 800Mhz Kingston
  • Gigabyte EP35-DS4
  • Chieftec CFT-750-14C 750W Moduláris táp
  • Chieftec LBX-02B-U3 ház, amúgy imádom a Chifetec házakat és ez egy fantasztikus sorozat. Szerverünk is sokáig ilyenben csücsült :). Első Chieftec házam a Dragon volt, írtam is róla egy kis bemutatót a HRichardra.
  • HDD sok és nagy, egy Raid kártyával meg rackekkel
  • Egy nememlékszemmilyen VGA, passzív minimal Hackintosh kompatibilis 🙂 (most belekerult egy Radeon HD 4830)

OldMan? 🙂

Amúgy csupa unalmas “felnőt” dologgal foglalkozok, ami főleg informatikához kapcsolódik és sokat. De a kitartó munkának legalább meglett a gyümölcse. Néha már borozgatok is, közben meg a végtelenségik tudok beszélni a (számomra) számítógépes hőskorrol… Öregszünk gyerekek, ez van.

Csekkoljátok csak a HRichard.hu-t 🙂

UPDATE

A HRichard cikkeit átpakolom a LaptopGuru Magazinra.

Osszad megfeleShare on Facebook
Facebook
0